Samsung Galaxy S21 (Ultra)

Samsung Galaxy S21 (Ultra): meer dingen die je óók moet weten

Sinds de presentatie van Samsung’s nieuwe Galaxy S21 serie, vorige week, is een hoop over de toestellen geschreven. De Grote Lijnen zijn welbekend. Tijd, nu, om – in afwachting van onze uitgebreide review – wat dieper in de details te duiken. Verschillende willekeurige maar relevante details, om precies te zijn.

samsung galaxy s21 waterdicht camera groothoek dualsim repareerbaarheid
In onze Galaxy S21 hands on preview kon je vorige week lezen dat wij te spreken zijn over Samsung’s nieuwe designkeuzes. De opvallende vormgeving van de camera’s, en keuze voor matte materialen geven de toestellen een erg hoogwaardige uitstraling. Maar: uiteindelijk moet een telefoon meer doen dan alleen uitstralen. In het dagelijks leven zijn andere details relevant, tenslotte. En dus zetten wij wat eigenschappen en features op een rij die ook aandacht verdienen.

Let op bij het plaatsen van de simkaart
Laten we maar gelijk in huis vallen met een eigenaardig designdetail. Als je straks je gloednieuwe Galaxy S21, S21 Plus, of Galaxy S21 Ultra in gebruik neemt, wil je mogelijk een simkaart plaatsen. De tray daarvoor zit in de onderrand. Je opent deze door met de sim-eject-tool in het gaatje te prikken. Maar LET OP! Prik in het juiste gaatje!

In de onderrand zitten er namelijk twee. Vooral bij de zwarte/grijze toestelvarianten valt de omranding van de simtray helemaal niet zo op. En als je de tool in de microfoon prikt kan het resultaat vervelend zijn. Nu heeft Samsung op het toestel in de doos ook een folie geplakt die hiervoor waarschuwt, maar eerlijk is eerlijk: die is niet per se 100% duidelijk. Bij deze ben je dus alvast gewaarschuwd,

Simkaarten: is de Galaxy S21 een dual-sim telefoon?
Als we het toch over simkaarten hebben, kunnen we hier ook maar gelijk duidelijkheid scheppen. Net als voorgaande Samsung telefoons, zijn de S21 modellen ook dual-sim telefoons. Je kunt er twee fysieke simkaarten in stoppen. Dit keer is er géén sprake van een hybride slot – je kunt namelijk géén geheugenkaart in de toestellen plaatsen.

Naast de dual-sim tray, kun je natuurlijk ook een eSIM gebruiken. Deze kan actief zijn in plaats van – maar niet tegelijk met – de tweede simkaart. Je kunt de eSIM wel tegelijk met de eerste simkaart gebruiken.

Repareerbaarheid
Iets waarmee je als het goed is niet in de eerste dagen, weken, of maanden met je Galaxy S21 te maken krijgt, is de repareerbaarheid. Volgens eerste berichten van mensen die het toestel al hebben gedemonteerd, lijkt de Galaxy S21 zelf verrassend goed te repareren. Althans, veel onderdelen blijken goed toegankelijk, als je weet wat je doet.

samsung galaxy s21 binnenkant repareren
Nee, je moet het niet zelf doen. Maar wie zijn/haar weg weet te vinden met de juiste tools, waardeert hopelijk het overzichtelijke interne design van de toestellen.

Is de Galaxy S21 waterdicht?
Voor de een is de IP68 certificatie gesneden koek, voor de ander toch een reden om het voor de zekerheid te checken. Dus: is de Galaxy S21 waterdicht?

Net als bij veel andere Samsung topmodellen luidt het antwoord: neen. Maar de toestellen hebben wel degelijk een IP68-certificatie. Dat wil zeggen dat ze een half uur op anderhalve meter diepte kunnen liggen, zonder kapot te gaan. Dit is getest in stilstaand zoet water. De waterbestendigheid kan anders uitpakken in stromend water, in zout zeewater, of onder andere omstandigheden.

Ga er vanuit dat de Galaxy S21 probleemloos een omvallend glas water overleefd, of een enorme plensbui. Maar ga er niet mee zwemmen of douchen.

Vingerafdruksensor is heel wat groter
Een stiekem erg fijne verbetering in het dagelijks gebruik brengt de vingerafdruksensor van de Galaxy S21. Deze zit net als bij de Galaxy S10 en Galaxy S20 onder het beeldscherm. Maar hij is een heel stuk groter dan in die toestellen – 70% groter, om precies te zijn.

Dat is niet alleen op papier een fijn pluspunt. Als je bedenkt hoe vaak per dag je je telefoon ontgrendelt, snap je dat iedere kleine verbetering op dit vlak al snel begint op te tellen. Omdat de sensor groter is, is het minder belangrijk hoe precies je je vinger erop legt. Bovendien verzamelt de grotere sensor ook meer data áls je vinger er goed op ligt, wat ‘m sneller en nauwkeuriger maakt.

samsung galaxy s21 wireless power share buds opladen
Wireless Power Share
Misschien had je het al op een vorig Galaxy topmodel, maar voor menig gebruik(st)er zal de Galaxy S21 de eerste telefoon zijn met Wireless Power Share. Op de foto hierboven zie je de functie in actie: de Galaxy S21 laadt de accu van de Galaxy Buds Pro op.

De functie werkt met alle modellen Buds, en menig ander draadloos oplaadbare gadget. Ja, je kunt er ook een andere telefoon mee opladen, maar de functie is niet erg snel. Dat maakt ‘m dus vooral geschikt voor het laden van kleine gadgets. Zoals Buds. Of je Galaxy Watch.

Galaxy S21 Ultra: groothoeklens met autofocus
Als je overweegt de Galaxy S21 Ultra te kopen, dan doe je dat vermoedelijk mede vanwege de camera’s. Hoewel de ‘dual zoom’ camera’sveel aandacht trekken, is het de groothoekcamera die een primeur bevat.

Het is namelijk Samsung’s eerste groothoekcamera in een telefoon met autofocus. Dual pixel auto focus, om precies te zijn, van het snelle en betrouwbare type. Let op: de Galaxy S21 en S21+ hebben beide géén autofocus voor de groothoeklens. Dit is dus echt een snufje van groothoekcamera van de S21 Ultra.

Nee, de Galaxy S21 Ultra met S Pen is géén Note
Er was in de aanloop naar de presentatie van de Galaxy S21 Ultra veel te doen over de bijbehorende S Pen stylus. Het is de eerste keer dat Samsung de S Pen-ervaring mogelijk maakt bij een toestel in de Galaxy S-serie. En inderdaad: de S21 Ultra beschikt over een heuse Wacon digitizer in het display. Maar een volwaardige Note-vervanger? Nee, dat is het toestel niet.

De S Pen kan alleen in een apart cover opgeborgen worden. Je haalt ‘m daar minder makkelijk uit dan uit een Note-telefoon, waar je ‘m eenvoudig uit kunt ‘klikken’. Bovendien is het design van de S21 Ultra met S Pen hoes veel minder elegant, dan dat van – bijvoorbeeld – de Galaxy Note 20 Ultra.

Alsof dat nog niet genoeg, is er ook de kwestie van functionaliteit. In tegenstelling tot bij recente Note-telefoons, is er bij de S21 Ultra geen Bluetooth-verbinding tussen de S Pen en het toestel. Dat beperkt de functionaliteit behoorlijk. Een S Pen Pro volgt later dit jaar, die deze ‘functiekloof’ verder dicht, maar voor nu is het gewoon nog niet hetzelfde.

Ja, de S Pen van je oude Note werkt ook met de S21 Ultra
Voor de goede orde: ja, je kunt de S Pen van een eerdere Note-telefoon gebruiken met de Galaxy S21 Ultra. Dat wel. De Wacom-digitizer kan daar gewoon mee omgaan, net als met een hoop andere styli, overigens. Maar zoals gezegd: verwacht dan niet 100% dezelfde functionaliteit.

Tijdens Corona zijn we geopend op afspraak u kan ons telefonisch bereiken op het nummer 0499/73.32.59